Recept na guláš bez knedlíků!

Recept na guláš bez knedlíků!

Hovězí guláš se zeleninovými plackami

Ideální víkendový oběd, hezky po svátcích bez knedlíku ve zdravější variantě se zeleninovými plackami.

Budete potřebovat:
  • 800g cibule (6 větších)
  • 50g sádla (2 plné lžíce)
  • 600g hovězí kližky (3 velké hrsti)
  • 29 g sladké papriky (2 plné lžíce)
  • 3g mletého kmínu (1 plná lžička)
  • 20g česneku (4 velké stroužky)
  • 400ml vody (přibližně 1,5 hrnku)
  • 1g sušené majoránky (1 plná lžíce)
  • sůl, pepř

Na placky:
  • 600g různých druhů zeleniny, např. dýně, mrkev, celer, řepa, tuřín, pastinák (4 velké hrsti)
  • 2 vejce
  • 40g nesolených nepražených slunečnicových semínek (3 plné lžíce)
  • sůl

Postup je následující:

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostky, v širším hrnci na vyšší střední teplotu rozehřejte sádlo a za častého promíchávání na něm orestujte osolenou cibuli. K dohněda opečené cibuli přidejte na kostky nakrájené hovězí maso. Za častého míchání ho orestujte ze všech stran.
Maso s cibulí zaprašte sladkou paprikou a mletým kmínem. Přidejte i 3 rozdrcené stroužky česneku, vše nechte krátce a za stálého míchání rozvonět.
Obsah hrnce zalijte vodou, tak aby maso bylo z větší části ponořené. Přidejte i trošku soli a pepře, stáhněte teplotu plotýnky na minimum, hrnec zakryjte poklicí a guláš nechte jen za občasného míchání vařit přibližně 2 hodiny.
V případě potřeby dolijte malé množství vody. Po 2 hodinách do hrnce přidejte poslední stroužek česneku rozdrcený nadrobno a majoránku. Vše promíchejte, hrnec opět zakryjte a pokračujte v mírném varu další hodinu.

Postup na zeleninové placky:

Oloupanou zeleninu nastrouhejte nahrubo, osolte, promačkejte a nechte chvíli odstát. Pak ji vymačkejte přes síto nebo v čisté bavlněné utěrce. Do mísy k zelenině přidejte vejce a nahrubo rozdrcená slunečnicová semínka,vše promíchejte a směs na plechu vyloženém pečicím papírem rozetřete do placky vysoké necelé 2 centimetry.
Zeleninovou placku vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 40 minut.


Dobrou chuť!