Jak Vám suchý únor pomůže v hubnutí?

Jak Vám suchý únor pomůže v hubnutí?

Suchý únor, kdy a proč vlastně vznikl?

Akce Suchý únor je českou obdobou celosvětové kampaně Suchý leden, která byla poprvé představena ve Velké Británii v roce 2013. Jejím cílem je vydržet celý měsíc bez pití alkoholu, nebo jeho spotřebu alespoň snížit. Výzva nastavuje zúčastněným pomyslné zrcadlo, kampaň byla původně zaměřena na zdraví mužů, kteří se v Česku dlouhodobě pohybují na světové špičce v pití alkoholu (zhruba čtyřikrát více než ženy a třikrát více než světový průměr).

Co se stane s tělem po měsíci bez alkoholu?

Po týdnu bez alkoholu, se výrazně zlepší kvalita spánku, což je paradoxem, když nám naopak přijde, že po vypití alkoholu spíme jako miminka. Ovšem rozdíl je v REM fázi, která při požití alkoholu je velmi slabá a proto se vždy po probuzení cítíme unavení a nevyspalí. Také tělo bude více hydratované a budete mít více energie.

Po dvou týdnech abstinence se žaludek a kyseliny v něm působící vrátí do normálu, díky čemuž odezní například pálení žáhy, nepříjemný pocit v ústech či nevolnosti.

Po třetím týdnu už vám pomalu děkují játra, které se začnou regenerovat. V tomto bodě už povětšinou začínáme hubnout. Zároveň se stabilizuje hladina dopaminu, což způsobí pokles úzkostných stavů a zlepšení paměti.
Vysazení alkoholu začne vnímat i vaše pokožka, alkohol způsobuje zarudlou, skvrnitou či oteklou kůži. Když přestanete pít, zjistíte, že pokožka vypadá jasnější, mladistvější, plnější.

Jak se hubne s alkoholem?

Klienti tohle neradi slyší, ale špatně. Pokud chceme opravdu zhubnout, nejideálnější je nepít hned ze startu vůbec. Když jde o nějakou večerní schůzku či společenskou akci, doporučujeme nepřekročit 2 dcl vína, ale větší množství alkoholu hubnutí přeruší, sotva jste začali. A to přeci nechcete. Alkohol se tak velmi snadno stane velkým nepřítelem hubnutí, protože dodává tělu tzv. prázdné kalorie, povzbuzuje chuť k jídlu a mění náš tradiční trávící proces. A právě změna trávicího procesu, pak vede k ukládání nežádoucího tuku. Nejhorší a nejzrádnější variantou co se týče kalorií jsou míchané koktejly.
Jen pro představu, klasická sklenice oblíbeného Aperolu vás výjde na 223 kcal, Mojito na 214 kcal. Prosecco 130 kcal a pivo k večeři na zhruba 200 kcal.

Měsíc bez alkoholu, by neměl být přece až takový problém… Jdete do toho s námi?