05 Led Recept na guláš bez knedlíků!
Hovězí guláš se zeleninovými plackami
Ideální víkendový oběd, hezky po svátcích bez knedlíku ve zdravější variantě se zeleninovými plackami.
Budete potřebovat:
- 800g cibule (6 větších)
- 50g sádla (2 plné lžíce)
- 600g hovězí kližky (3 velké hrsti)
- 29 g sladké papriky (2 plné lžíce)
- 3g mletého kmínu (1 plná lžička)
- 20g česneku (4 velké stroužky)
- 400ml vody (přibližně 1,5 hrnku)
- 1g sušené majoránky (1 plná lžíce)
- sůl, pepř
Na placky:
- 600g různých druhů zeleniny, např. dýně, mrkev, celer, řepa, tuřín, pastinák (4 velké hrsti)
- 2 vejce
- 40g nesolených nepražených slunečnicových semínek (3 plné lžíce)
- sůl
Postup je následující:
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostky, v širším hrnci na vyšší střední teplotu rozehřejte sádlo a za častého promíchávání na něm orestujte osolenou cibuli. K dohněda opečené cibuli přidejte na kostky nakrájené hovězí maso. Za častého míchání ho orestujte ze všech stran.
Maso s cibulí zaprašte sladkou paprikou a mletým kmínem. Přidejte i 3 rozdrcené stroužky česneku, vše nechte krátce a za stálého míchání rozvonět.
Obsah hrnce zalijte vodou, tak aby maso bylo z větší části ponořené. Přidejte i trošku soli a pepře, stáhněte teplotu plotýnky na minimum, hrnec zakryjte poklicí a guláš nechte jen za občasného míchání vařit přibližně 2 hodiny.
V případě potřeby dolijte malé množství vody. Po 2 hodinách do hrnce přidejte poslední stroužek česneku rozdrcený nadrobno a majoránku. Vše promíchejte, hrnec opět zakryjte a pokračujte v mírném varu další hodinu.
Postup na zeleninové placky:
Oloupanou zeleninu nastrouhejte nahrubo, osolte, promačkejte a nechte chvíli odstát. Pak ji vymačkejte přes síto nebo v čisté bavlněné utěrce. Do mísy k zelenině přidejte vejce a nahrubo rozdrcená slunečnicová semínka,vše promíchejte a směs na plechu vyloženém pečicím papírem rozetřete do placky vysoké necelé 2 centimetry.
Zeleninovou placku vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte přibližně 40 minut.
Dobrou chuť!