28 Pro Novoroční recept s čočkou
Italská čočková polévka s rajčaty
Dodržujete doma vánoční a novoroční tradice?
Čočka se podává přímo na Nový rok a díky tomu, že si dopřejete talíř této luštěniny, měly by se vás celý rok držet peníze. 😉
Na polévku budete potřebovat:
- 3-5 lžic olivového oleje (podle tučnosti slaniny)
- 200g slaniny nakrájené na kostičky (např. pancetta)
- 500g čočky (nejlépe zelené)
- 2 konzervy loupaných rajčat (2x400g)
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru
- 1 petržel
- 4 stroužky česneku
- 100g strouhaného parmazánu na posypání
- hrst hladkolisté petržele na ozdobu (nemusí být)
- snítka tymiánu
- 1 bobkový list
- sůl, pepř
A postup je následující:
Čočku namočte předem podle návodu na obalu a dejte vařit do velkého hrnce spolu s cca 1,5 litrem vody, snítkou tymiánu a bobkovým listem.
Jakmile čočka změkne, osolte, oheň vypněte, ale neslévejte ji. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky, 3 stroužky česneku na plátky (1 stroužek si dejte stranou).
Mrkev, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. Do středního hrnce dejte nejprve slaninu a chvilku opkejte na mírném plameni, dokud nepustí trochu tuku.
Podle potřeby přidejte olivový olej – jeli slanina libová, pak více, jeli tučná, tak méně. Na tuk se slaninou vhoďte cibuli a kořenovou zeleninu, pak restujte 4-5 minut za občasného promíchnutí. Až zelenina trochu změkne zalijte ji loupanými rajčaty z konzervy a cca 20 minut důkladně provařte na středním ohni.
Obsah hrnce nezakrývejte, jen občas promíchejte. Poté zeleninu s rajčaty přendejte k uvařené čočce. Zamíchejte, osolte a opepřete podle své chuti.
Na konec přidejte ještě jeden utřený stroužek česneku a posypte nasekanou petrželí.
Podávejte s bílým chlebem, parmazán si každý přisype sám. 🙂