Tip na víkendový oběd

Tip na víkendový oběd

Krémová polévka z pečených rajčat

Na polévku budete potřebovat:
  • 500g cherry či datlových rajčat (50 menších)
  • 8g česneku (2 střední stroužky)
  • 24g olivového oleje (2 lžíce)
  • 250ml vody (1 hrnek)
  • sůl, pepř,
  • k podání:
  • 5g sušených rajčat (2 kousky)
  • 6g olivového oleje (2 lžičky)
  • pár lístků čerstvé bazalky a parmazán

A postup je následující:

Větší kousky můžete rozkrojit napůl. Nasypte je v jedné vrstvě do většího pekáčku a přidejte nahrubo rozdrcený česnek a olivový olej. Vše promíchejte.
Rajčata vložte do trouby předem vyhřáté na 200 °C. Pečte je přibližně 40-45 minut, dokud krásně nezkaramelizují.
Párkrát je můžete v pekáčku promíchat, aby se opekla ze všech stran a nespálila se. Poté upečená rajčata v pekáčku zalijte horkou vodou a nechte rozpustit zkaramelizovanou šťávu ze zeleniny (nesmí být spálená, jen vypečená, s příjemnou nasládlou chutí).
Obsah pekáčku rozmixujte do hladkého krému. Podle chuti ho osolte a opepřete.
Polévku podávejte posypanou nadrobno nakrájenými sušenými rajčaty a jemně ji zakápněte olivovým olejem.
Zvlášť podávejte parmazán a bazalku (vše jen na ozdobu, max. polévková lžíce).

Nechte si chutnat a klidně se nám s Vašimi výsledky pochlubte a napište, jak se dílo povedlo a chutnalo. 🙂